YouTube Tripadvisor Facebook Webshop
Kapcsolat Programok

Mit láthatsz nálunk?

A pálinkafőzés története

A Zugfőzde Pálinkamúzeumban megismerkedhetsz a pálinkafőzés történetével az etruszkoktól kezdve a Gall féle főzőberendezésen át napjainkig és bepillanthatsz a tiltott pálinkafőzés trükkjeibe illetve megtudhatod az igazi visegrádi zugfőző titkokat.

A pálinkafőzés alapanyagai

A népszerű és közkedvelt szilvapálinkától, a sárgadinnye párlaton keresztül a soha nem gondolt sárgarépa párlatig nagyon hosszú az út. De elértünk idáig. Ennek fényében még a kukorica és burgonya alapú szesz is felkeltheti az érdeklődésünket! Több mint 30 féle alapanyagot ismerhet meg, aki megnézi „A pálinkakészítés alapanyagai” című összeállításunkat.

A gyógypálinkákról röviden

És, ha megmar véletlenül egy kígyó, pánikra semmi ok! Jó erdélyi szokás szerint pálinkával fertőtlenítheted. Elmondások szerint Visegrádon szokás volt a megfázást köményes pálinkával gyógyítani.

Retro pálinkásüveg címkék

Ki ne ismerné a „vegyigyümi” legendás címkéjét vagy a cseresznye „kétdekás” üvegén virító képmását. Mi összegyűjtöttünk néhány ikonikus sorozatot a 70-es, 80-as évek kínálatából többek közt dunabogdányi, visegrádi és nagymarosi forrásokból. Jó szórakozást kívánunk hozzá!

A pálinka hungaricum!

Nézzük a legfontosabbat: a pálinka hungaricum!

De hát pálinka mindenhol van, - olvastam Cserna-Szabó András egyik írásában - és a jó pálinka mindenhol itatja magát (néhol még a rossz is) mi ebben a hungaricum?

Erre Váncsa István szavai adják meg a pontos választ:
„…a törköly vagy akármelyik pálinka reggelire történő fogyasztása speciálisan magyar szokás, hungaricum, ami a legiszákosabb nemzetek fiaiban is tiszteletet ébreszt a magyar virtus iránt.”

Hát akkor mi mással köszönhetnék el?

Pálinkás jó reggelt!